Svenska gruppen Raubtier

Högt upp i Norrbottens län i Sverige, på gränsen till Finland, ligger tätorten Haparanda. Från denna ort kommer gruppen Raubtier, som valde sitt namn från filmen Rovdjuret. Medlemmarna i bandet är basisten Jonas Kjellgren, Mattias Lind på trummor och Pär Hulkoff som både sjunger, spelar klaviatur och gitarr. Tidigare basister i bandet har varit Hussni Mörsare, Thorbjörn Englund och Gustaf Jorde. Deras sånger har ett litet inslag av lokalpatriotism och är oftast mörka då de handlar om olycka, död och krig. Musiken de spelar är industri och powermetal som vi ska berätta mer om.

Publik på en konsert

Har du någon gång hört Skinny Puppy? I så fall vet du att industrimetal är en mix av techno, synth, hårdrock och metal/rå industrial rock. Rytmen är taktfast och monoton och soundet är rått eller bättre sagt grymt. Power metal har sina rötter i heavy metal där sången är stark, hög och energisk. Låtarnas melodier är ofta fängslande då de handlar om sagor, fantasy och krig. Antingen älskar eller hatar man dessa musikstilar men i vilket fall så har deras texter en innebörd. För en del är denna musik något som får dem att kämpa sig framåt, kanske svårt att förstå. Om du själv någon gång har funderat på att starta ett band så kan Frilans Finans hjälpa till med finansiering av exempelvis instrument.

”Det finns bara krig” kom ut under mars månad år 2009 och blev deras debutalbum. På Bandit Rocks radiostation spelades deras första singel ”Kamphund” dagligen och efter den kom ytterligare två singlar från deras debutalbum, ”Legoknekt” samt ”Achtung panzer”. Det gjordes även musikvideos till de två sistnämnda låtarna. Albumet ”Skriet från vildmarken” kom ut i september 2010 och innan dess hade singeln ”Världsherravälde” från albumet spelats på Bandit Rock den i april samma år. Låten spelades live på klubben Bandit All Ages den 24 april och det gjordes även en musikvideo som Bingo Rimér regisserade.

Man spelar gitarr

Om du vill veta mer om bandets medlemmar så kan du alltid göra en sökning på Internet. Här kan du läsa en intervju med frontmannen Pär Hulkoff och vad han har gått igenom i livet som fick honom att välja denna musikstil. Hans intresse för musik började på 80-talet då han fick sin första gitarr. Sedan dess har karriären som sångare i Raubtier vuxit när han väl bestämde sig att det var den musiken han villa skriva och spela.

Leave a Reply

mts_schema