Wayne´s World

Den lite mognare rockpubliken minns med glädje filmen som för första gången porträtterade riktiga ”metalheads” på vita duken. Wayne´s World från 1992 med Mike Myers och Dana Carvey i huvudrollerna räknas numer som en av 1990-talets kultfilmer.

Filmen gjordes på 34 dagar och en budget på 20 miljoner dollar, vilket anses vara lite, och drog in cirka 183 miljoner dollar bara på biografintäkterna. Filmen har säkert tjänat in några miljoner även på försäljning av dvd:er och det rockiga soundtracket. Med sådan ekonomisk framgång var det självklart att en uppföljare, Wayne´s World 2, släpptes året efter. Ända sedan mitten av 1990-talet har rykten talat om (och den Wayne-frälsta publiken förväntat sig) en tredje film, men ännu har ingen sett dagens ljus.

Handlingen

Handlingen i filmen är i stort sett frånvarande, vilket ytterligare förstärks av att filmen redovisar tre alternativa slut. Filmens stora teman är dock rockmusik, kärlek och ungdomskultur. I stora drag handlar filmen om de två långhåriga, rockfrälsta kompisarna Wayne och Garth som sänder en egenhändigt hopknåpad ”rockshow” på det lokala, publika TV-nätverket i Chicagoförorten Aurora i Illinois. Deras show handlar om rockmusik, rockmusiker och rockkonserter. En och annan studiogäst dyker upp framför kamerorna, som exempelvis uppfinnaren Ron Paxton som har konstruerat hårklippningsmaskinen Suck Kut som han demonstrerar på Garths långa hårdrockslockar. Självklart spårar demonstrationen ur och Garth måste dras loss ur maskinen, några hårtestar fattigare. Vill du bättra på dina egna lockars lyster kan du prova Kerastase schampo i stället för automatiska klippmaskiner.

Ron Paxton påminner starkt om den misslyckade uppfinnaren, bärandes AIK-halsduk, som var ett stående inslag i satirserien Lorry under 1990-talet. Handlingen i Wayne´s World fortsätter med att TV-producenten Benjamin, spelad av Rob Lowe, köper upp showen och att Wayne och Benjamin blir konkurrenter om den sköna rocksångerskan Cassandras gunst – en kamp där alla fula trix är tillåtna. Cassandra spelas av Tia Carrere.

Upprinnelse och inflytande

Idén till karaktären Wayne hade Mike Myers redan tiotalet år innan han blev en av de fast anställda skådespelarna på kultshowen Saturday Night Live 1989. Han hade redan under sin tid hos CBC framfört sketcher med Waynes rocknördiga person. Hos SNL pitchade han idén om en fortsättning och enrollerade Carvey till att spela Waynes nervöse och okritiske kompis.

I SNL dök den rockande duon upp i sin garagestudio 19 gånger mellan 1989 och 1994. En av de mest minnesvärda episoderna var från 1990 då Aerosmith gästade Wayne´s World.

Filmen Wayne´s World gav populärkulturen några klassiska one-liners som anhängare till showen och filmen fortfarande gillar att använda vid olika tillfällen. En hel generation ungdomar från 1990-talets mitt gillar exempelvis fortfarande att negera en till synes positiv mening genom att lägga till …NOT! på slutet. Ett annat berömt citat från filmen är uttrycket ”We are not worthy!, we are not worthy!”, som protagonisterna säger när de helt plötsligt står öga mot öga med Alice Cooper. En annan rockikon som medverkar i filmen, dock inte som sig själv, är Meatloaf.

Den mest klassiska scenen från Wayne´s World är när Wayne, Garth och deras bandmedlemmar/kompisar/studiotekniker börjar headbanga vilt till Queens Bohemian Rhapsody när de sitter i Garths 1976 AMC Pacer.

Leave a Reply

mts_schema