Uriah Heep

Uriah Heep är ett brittiskt hårdrocksband som nuförtiden står i skuggan av större genrekamrater som Black Sabbath, Led Zeppelin och Deep Purple. De har en solid samling bra låtar i bagaget men framstår annars mest som en slags plantskola som fostrade flera duktiga musiker som nådde större framgångar i andra projekt.

Med tanke på hur långhåriga medlemmarna i Uriah Heep var så var det nog ingen av dem som hade alopecia. Med det sagt så är det en sjukdom som är missförstådd av många. Att ha alopecia behöver inte betyda att du tappar allt hår på kroppen, utan betydligt vanligare är att håret tappas fläckvis. Hur som helst är det en jobbig sjukdom att drabbas av. Som tur är finns det många olika bra behandlingar som kan mildra och ibland till och med bromsa alopecia helt. Bland möjliga behandlingar finns till exempel PRP-behandlingar och inflammationsdämpande steroider. Kontakta Nordic Hair Clinic för att få hjälp med din alopecia och leva ett liv utan håravfall.

Inspirerade av fantasy och Dickens

Uriah Heep startades 1969. Sitt namn tog de från en karaktär ur Charles Dickens novell David Copperfield. Liksom konkurrenterna i Deep Purple satsade Heep på orgeldriven hårdrock, men till skillnad från de senare hade de ett större fokus på fantasy och fler progressiva inslag i musiken. Den första riktigt stora internationella hitten fick bandet med tredje albumet Look at Yourself från 1971 med största hiten July Morning. Albumet uppmärksammades också på grund av omslaget som var helt klätt i folie och därför fungerade som en spegel (därav albumtiteln). Bland gruppens fans är det de här tidiga åren i gruppens karriär som är mest omtyckta. Deras största framgång låg dock framför dem.

Mot mitten av 70-talet började Uriah Heep släppa fantasy-elementet något och styra musiken mer i en mer konventionell riktning. Return to Fantasy som släpptes 1975 skulle bli bandets bäst säljande album. Det var i det här skedet som bandet i någon mån började falla samman. Många av bandets medlemmar hade utvecklat alkoholism och var tvungna att lämna bandet, däribland sångaren David Byron. Det säger sig självt att ett band tenderar att tappa riktning när någon av de mest tongivande medlemmarna slutar. Bandet har dock under hela sin karriär varit ett framgångsrikt konsertband och det är de faktiskt fortfarande än idag, om än att bara en enda originalmedlem finns kvar: gitarristen Mick Box.

Jag nämnde tidigare att Uriah Heep var något av en plantskola. Många framstående musiker har spelat i Heep genom åren. Trummisen Lee Kerslake är en av de mest framstående. Han har under sin karriär hanterat trummor för bland andra Ozzy Osbourne. Basisten John Wetton är ett annat framstående namn och han har spelat med storheter som Roxy Music, King Crimson och Asia. Sist men inte minst är det också värt att nämna Trevor Bolder som spelade bas med David Bowie under Ziggy Stardust-eran.

Leave a Reply

mts_schema