Iron Maiden

Det engelska hårdrocksbandet Iron Maiden bildades 1975 i London av basisten och låtskrivaren Steve Harris. De räknas till en av pionjärerna inom den så kallade

”New wave of british hardrock”, där vi även finner band som Def Leppard, Girlschool, Saxon, Demon och Tygers of Pan Tang. Efter några turbulenta år i början med många personbyten i bandet lyckades de med sångaren Bruce Dickinson etablera sig stadigt på topplistorna och konsertscenerna runt om i världen. Detta trots att de fick ganska lite speltid på de flesta radiostationer och att MTV inte var uppfunnet ännu. Radiostationer och TV-program var under 1980-talet i allmänhet mycket misstänksamma mot allt vad hårdrock hette, på grund av en utbredd skepsis mot läder, lack och nitar och en fördom om att hårdrockare var satanister.

Iron Maiden har hela tiden turnerat mycket flitigt, och i år sparkar de igång sin 28:e turné. Den kallas Legacy Of The Beast Tour – 2019 och har endast spelningar i den västra hemisfären. För den som missade när bandet turnerade i Europa under 2018 finns det gott om spelningar i USA och Kanada i sommar att försöka få tag på biljetter till. Bandet har för länge sedan gjort sin 2000:e livespelning, det var redan 2013. De närmar sig spelning 3000 med snabba steg om de fortsätter hålla på och tycker att det är kul. Men med tanke på hur evighetsmaskinen Rolling Stones rullar på, behöver nog inte Iron Maiden lägga av ännu på ett par decennier.

Bandet har sedan starten ackompanjerats av sin mycket specielle maskot ”Eddie”. Eddie är en sorts zombiemonster med ett rufsigt huvud och vilt stirrande ögon. Figuren har varit med på nästan samtliga album- och singelkonvolut samt förekommer alltid på scen eller i showen under turnéerna. Eddie finns dessutom avbildad på stjärtfenan till bandets personliga jumbojet som Bruce Dickinson själv flyger mellan spelningarna. Eddie lever sitt eget liv ibland och har till och med använts i antirök- och antidrogkampanjer. Är du själv mycket sugen på att försöka sluta röka men tror inte att du skulle kunna stå emot röksuget kan du ta hjälp av Nicotinell som du hittar på bland annat apoteket.

Iron Maiden har förutom alla sina konserter och turnéer dessutom kommit ut med många album. De har givit ut bland annat 16 studioalbum, tolv livealbum och sju samlingsalbum. En annan egenhet, som skiljer de brittiska hårdrockarna i Iron Maiden från de flesta andra inom musikbranschen, är deras dataspel. De har givit ut ett eget dataspel där den ovan omnämnda Eddie spelar en avgörande roll. Det är ett så kallat ”First-person shooter”-spel där du som spelare får se världen och fienderna med Eddies ögon.

Iron Maiden brukar av många av dagens metalband framhållas som en stor inspirationskälla och det är lätt att höra att Bruce Dickinsons sångstil har påverkat många. Band som Metallica, Avenged Sevenfold, Anthrax och Slayer har alla medlemmar som uttalat sig om att Iron Maiden har påverkat deras personliga musikval och hur de har utvecklats på scen. Iron Maiden har spridit sin hårdrocksmission i snart 45 år, försök att se dem live innan de lägger av!

Leave a Reply

mts_schema