Det behövs fler tjejer i hårdrocken

Det skulle behövas många fler tjejer inom hårdrocken än det gör idag. Oftast när man lyssnar på hårdrock är det manliga sångare, men något håller på att ändras och fler och fler tjejer tar för sig även inom denna musikgenren. Att musiktidningar väljer att utesluta kvinnorna som spelar hårdrock och väljer att benämna dem som tjejband istället för hårdrockare kan tyckas märkligt. Det går att fråga sig om en tjej verkligen kan slå igenom lika stort som en kille i just den här genren, men visst är det så. I dag finns det flera stora hårdrocksband med kvinnliga sångerskor. Nightwish som är ett finskt hårdrocksband har sålt miljontals album och är populära långt utanför landets gränser. Ett annat exempel är Angela Gossow i bandet Arch Enemy. Nu hoppas vi att trenden håller i sig och fler tjejer väljer att både spela och sjunga i hårdrocksband eftersom det behövs betydligt fler kvinnliga rockare än vad det gör i dag.

Hårdrock – inte bara för killar

De musikinstrument som är vanligast när det gäller rockmusik är elgitarr, elorgel/synthesizer, elbas och piano. Vanligast är att bandet oftast använder ett färdigriggat trumset som består av virveltrumma och bastrumma. När Angela Gossow började som bandet Arch Enemys sångare så ökade acceptansen för kvinnliga bandmedlemmar markant. Ett av de första riktigt välkända svenska rockbanden med enbart kvinnliga bandmedlemmar är Sahara Hotnights. Gruppen har varit otroligt viktigt för svensk musik och de har både sålt guld och platina. I deras fotspår bildades många band med enbart tjejer. Det har lett oss fram till idag när det finns många fler kvinnliga hårdrockare än vad det gjorde innan 90-talet, och det är något musikvärlden behöver. De tjejer som älskar att sjunga och spela hårdrockmusik har lättare idag att få ett erkännande än för några år sen, vilket är bra och som det borde varit från början, men de får inget gratis. Nu kommer det fler och fler nya kvinnliga musiker och det är något som ska uppmuntras. Musik är inte bara för killar utan även tjejer som spelar drar fulla hus på konserter.

Hårdrock i en företagsfilm

När hårdrocksband spelar in musik kan ett företag höra av sig för att de vill använda deras musik i sina reklamfilmer. En del band väljer därför att göra sina musikvideor precis som en företagsfilm, och på det viset kan väcka intresse för att just den låten ska vara med i en reklamfilm. Crispfilm.se är ett produktionsbolag som erbjuder stor variation på företagsreklam när det gäller rörlig reklam. Många företag har valt att ha olika musiker med i sina företagsfilmer, så en och annan hårdrocksräv finns med i reklam för olika företag runt om i världen. Bland andra hittar man Ozzy Osbourne från bandet Black Sabbath som spelade låten ”Paranoid” i Nissan-reklamen. Sångaren Don Dokken från bandet Metallica har medverkat i reklamfilmen Chicken vs Dokken. Nu har även Metallicas Danskfödda gitarrist, Lars Ulrich spelat in en reklamfilm för Carlsberg och Gammel Dansk, så det här med att spela in reklamfilm och hårdrock börjar bli vanligt när ett företag väljer musiken till sina reklamfilmer.

Leave a Reply

mts_schema