Finland – metalbandens hemland

Sverige är som bekant en mycket stor musikexportör, särskilt i förhållande till vår lilla storlek och lilla befolkningsmängd. De två genrer som vi är mest kända för internationellt är pop (tack vare bland annat ABBA, Roxette, Ace of Base och Robyn) och hårdrock eller metal. Bara några exempel på kända svenska metalband är In Flames, Sabaton, Meshuggah och Crashdïet. Det är dock inte bara Sverige som är kända internationellt för vår höga koncentration kvalitativa metalband, utan också våra grannländer Norge och Finland. Av dessa är det särskilt Finland som har fått mycket uppmärksamhet internationellt för sina många power metal-band.

Det kanske främsta exemplet på dessa band är Nightwish. Nightwish är det tredje största bandet i Finland, i alla genrer, och har sålt miljontals album över hela världen – det är nämligen långt ifrån bara i Finland som Nightwish är populära. Deras unika kombination av operasång med symfonisk heavy metal har blivit ett verkligt framgångskoncept, som har gjort att bandet har kunnat fortsätta hålla sig i topp trots att de har bytt sångerska ett flertal gånger. Nightwish grundades år 1996 i Kides i östra Finland. Redan då skapade bandet sitt unika sound, då deras första sångerska, Tarja Turunen, var en klassiskt skolad operasångerska känd för sin röst. Det var dock inte förrän de släppte albumet Once, från år 2004, och den tillhörande singeln ”Nemo”, som Nightwish började röna stora framgångar även utanför sitt hemland. ”Nemo” hör fortfarande till bandets mest populära låtar, tillsammans med exempelvis ”Wish I Had an Angel” och ”Sleeping Sun”.1280px-Apocalyptica_-_Ilosaarirock_2009

Ett annat finländskt metalband som verkligen har hittat sitt eget unika sound är Apocalyptica. Denna kvintett tog sin början år 1996, då de släppte sitt debutalbum Apocalyptica Plays Metallica by Four Cellos. Det var också just detta som var Apocalypticas ursprung – de spelade covers av Metallica-låtar med fyra cellor. Så småningom började dock gruppen istället att skapa egen musik, men de behöll sina cellor och inspirationen från klassisk musik. Idag är deras musik med andra ord kraftfull metal i kombination med ljuva stråkdrag, vilket uppenbarligen har fallit i god jord hos många; bandet har sålt mer än fyra miljoner album. Precis som med klassisk musik är det bästa sättet att lyssna på Apocalyptica att ligga ner och blunda, för att utesluta så många andra sinnesintryck som möjligt, och bara koncentrera sig på musiken – då upplever man även de djupare dimensionerna, och hör cellorna tydligare. För att detta ska vara möjligt måste man dock ha en bekväm soffa att ligga på. Du hittar ett stort utbud av soffor för alla smaker på Furniturebox.se, så att du kan hitta en som passar just dig.

Ytterligare ett välkänt finskt metalband är Children of Bodom. Children of Bodoms musik brukar kategoriseras som melodisk death metal, och bandet har genom sina gitarriff och intensiva metalmusik blivit en av de främsta grupperna i genren. Children of Bodom bildades år 1993 i Esbo, då under namnet IneartheD. De fick dock byta namn efter att de skrivit kontrakt med skivbolaget Spinefarm Records, på grund av att de redan hade ett kontrakt med ett belgiskt skivbolag. Gruppens nuvarande namn, som de då antog, kommer från de mord som skedde vid Bodom träsk (den största sjön i Esbo) år 1960, då två 15-åriga flickor och en 18-årig pojke mördades under en campingtripp. Gruppen har också gjort en låt med samma namn.

Leave a Reply

mts_schema