Hur ser en hårdrockare ut?

Jo, visst kan du stilen. Långt hår, svarta kläder, gärna västar eller t-shirt, tryck eller tatueringar med till exempel eld, döskallar och liknande. Byxorna får gärna vara trasiga jeans eller läderbyxor. Det sker inga större förändringar inom hårdrocksmodet. Men om vi ska titta lite närmare på några detaljer…

Har hårdrockare skägg?

Jodå, visst kan de det. Även om många är slätrakade förekommer det en hel del skägg inom rocken. Det finns olika sorters skägg, men faktiskt också ett som kallas ”hårdrocksskägg”. Den skäggfrisyren är inspirerad av bandet ZZ Top som hade långa och raka skägg. Här gäller det att spara ut sitt skägg och vårda det väl, det ska helst nå ända ner till bältet. Hos gents hittar du skäggvårdsprodukter som hjälper dig att ta hand om ditt skägg så att det blir riktigt snyggt. Självlockar eller självfall är eftersträvansvärt, liksom att mustaschen ska ha vuxit ihop med skägget. Med en sådan skäggfrisyr kan man man beardbanga istället för att köra head banging. Stilen gör sig väl ihop med hatt och solglasögon.

Det är spännande med hårdrocksmode och något man verkligen kan djupdyka i. Ofta har hårdrockarna helt struntat i rådande trender och valt stilar som är precis tvärtemot det som är modernt. De blandar material och uttryck, både manligt och kvinnligt. Det är läder och smink, spandex och smycken, tatueringar och piercingar. Det stentuffa kan blandas med glitter och platåskor. Från 1950-talets prydligare mode tog sig trasiga, skinny jeans in via hårdrockens värld. Nitar lades till de gamla plaggen, som skinnjackan.

Många hårdrockare hävdar att det där med mode och stil inte intresserar dem det minsta, men få musikgenrer har väl en så utpräglad stil som just hårdrocken? Ändå är det inte så att hårdrockare i alla tider sett ut just som det vi i dag uppfattar som hårdrockare. De stora på 1970-talet hade olika stil, där Judas Priest och Motörhead hade den mer klassiska hårdrocksstilen, medan andra band, som Led Zeppelin och Black Sabbath, snarare hade en udda hippiestil.

Under 1980-talet var det Metallica som visade vägen vad gäller stil. De stod för det äkta, tyckte man, eftersom de inte hade speciella scenkläder för att därefter klä sig som vem som helst utanför scenen. Istället hade de alltid samma slitna jeans och dojor. Dessutom tycks stilen bland fansen faktiskt skilja sig lite från land till land. Det finns de som menar att svenska fans är mer ängsliga – som hipsters inom hårdrocken – och vill ha de perfekta detaljerna, tröjorna och märkena för att visa exakt vilka de är. I andra länder, som Tyskland, är det mer avslappnat och mer en känsla av att man inte bryr sig så mycket. Och kanske är det just det som är hårdrocksstil.

Leave a Reply

mts_schema