Metalbandet Helloween

Helloween är ett av hårdrockens mest ikoniska och stilbildande band. Det har förknippats med två olika subgenres inom hårdrock, nämligen speed metal och power metal. Man brukar faktiskt säga att bandet mer eller mindre skapade genren power metal i mitten på 80-talet och många andra kända band tog djupt intryck av Helloween. Men det var inom genren speed eller thrash metal som bandet först gjorde sig känt. Helloween bildades i Hamburg i Tyskland 1979 och är fortfarande aktivt. Medlemmar har kommit och gott under åren lopp. Michael Weikath och Markus Grosskopf är de enda kvarvarande originalmedlemmarna i bandet.

Helloween passar på halloween

Power metal kännetecknas av starka melodier och betoning på sång (gärna i falsett). Texterna är ofta episka och handlar inte sällan om krig, drakar och legender. Bandet är känt för sin dramatiska scenshower och uppträdde ofta i fantasifulla kostymer. Se till ha några spår med Helloween redo när du till exempel anordnar en fest med halloween tema mitt i sommaren eller när helst du lyssnar på klassisk metal. Detta är ett band som ofta spelade med glimten i ögat och många av deras låtar har en humoristisk touch. Det kan sägas gälla mycket av det som gjorts inom genren powermetal.

Medlemmarna i Helloween är, och har hela tiden varit, skickliga musiker. Det som sticker ut mest i detta avseende är dock Michel Kiske´s sång på skivorna från bandets storhetstid. Oavsett vad man tycker om denna typ av musik så kan man inte lyssna på en låt som Eagle fly free från Keeper of the Seven Keys II utan att bli imponerad av just sången.

De viktigaste skivorna

Helloween har spelat in inte mindre än 17 studioalbum och om du frågar en grupp fans vilka skivor som är bäst kommer du naturligtvis att få flera olika svar. Keeper Of The Seven Keys Part I och The Keeper of the seven keys part II, tidigt i bandets karriär brukar dock få de flesta rösterna. Även den allra första skivan Walls of Jericho brukar lyftas fram även låtarna där är snabbare och har ett annat sound än det som brukar förknippas med Helloween.

Mörk och lekfull musik

Det kan vara värt att notera att bandets tre första skivor brukar anses vara de bästa. Det är anmärkningsvärt med tanke på att bandet funnits i snart 40 år och medlemmarna var i tonåren när dessa skivor spelades in. Det ska dock sägas att bland annat Gambling With the Devil från 2007 anses hålla nästan lika hög klass.

Helloween har alltid varit ett mycket underhållande live band som bjudit på flera legendariska shower och turnéer. Oavsett om du aldrig sett detta band tidigare eller om du vill återuppliva gamla minnen får du snart en chans du inte bör missa. till sommaren kommer Helloween till Sweden Rock Festival och då är det bäst att passa på. För ingen vet hur länge gubbarna i bandet orkar fortsätta turnera. Helloween har gjort några av hårdrockens mest kända plattor och om du gillar mäktiga tongångar är detta verkligen något för dig.

Leave a Reply

mts_schema