Svensk hårdrock

Sverige har i många år gått i bräschen för genren hårdrock, kanske framför allt av det lite hårdare slaget. Medan man på sjuttiotalet pratade om ”The New Wave of British Heavy Metal” har man istället i Sverige under nittiotalet pratat om ”The New Wave of Swedish Death Metal”. För de som inte vet vad skillnaden är på olika hårdrocksgenrer skulle man kunna säga att heavy metal fokuserar på vackra melodier och klar, fin sång, medan death metal låter skränigare, högre och med oklar skriksång, så kallad growl. Här utmärker sig framför allt Entombed och In Flames som framgångsrika band.

Hårdrockare är inte onda

En fördom som de äldre generationerna haft mot hårdrock är att det skulle vara en ond musikstil med brottslingar och okristliga handlingar. Detta fackeltåg har bland annat letts av Siewert Öholm, som på åttiotalet debatterade mot hårdrocken som musikstil. Men de som lyssnar på, och de som spelar, hårdrock är sällan onda. Faktum är att de är precis som människor är mest. Kanske till och med mer humana ibland, då det svenska bandet Skullduggery samlar in pengar till Musikhjälpen 2016. Detta gör de genom en spelning där alla intäkter går till välgörande ändamål. De berättar för Sveriges Radio att det känns fantastiskt roligt att kunna hjälpa människor genom sin musik.

Inte första gången hårdrock hjälper

Men detta är inte enda gången som hårdrockare har sträckt ut en hjälpande hand till människor som har det svårt. Något som kan nämnas i det här sammanhanget är Swedish Metal Aid. Denna samling av svenska hårdrocksstjärnor, under ledning av Joey Tempest från Europe, spelade in en singel på åttiotalet där alla inkomster skänktes till de svältande i Etiopien. Även Band Aid, som förvisso inte bara bestod av hårdrockare, spelade in en jullåt 1984 som skulle gynna samma välgörande ändamål. Denna låt är än idag en av de mest spelade jullåtarna och alla har nog sjungit med i ”Do They Know It’s Christmas” någon gång.

Leave a Reply

mts_schema